Envirodeck in het duurzaamste gebouw

Rondom de fabriek werd Envirodeck Classic Deck zwevend geplaatst.

DE MEEST DUURZAME KAASMAKERIJ
CONO Kaasmakers, een coöperatie van zuivelboeren, liet door architect Bastiaan Jongerius in 2014 de nieuwe kaasmakerij ontwerpen. De kaasmakerij ligt midden in het Unesco werelderfgoed “De Beemster” en moet om die reden aan de hoogste duurzaamheidscriteria voldoen. Het ontwerp voor de nieuwbouw heeft de goedkeuring van Unesco in Parijs gekregen. Belangrijke uitgangspunten m.b.t. het ontwerp waren: duurzaam, klimaat- en CO2-neutraal. Het gebouw is aanzienlijk en met zijn rondom doorlopende colonnade ook monumentaal. De vloer is net iets opgetild boven het maaiveld en het dak springt subtiel terug.

“Bij de colonnade rondom het gebouw hebben we gekozen voor Envirodeck, dat geeft precies wat we wilden: schaal, maat, perspectief.”

Bastiaan Jongerius, architect

ENVIRODECK ZWEVEND GEPLAATST

1.320 m2 Envirodeck Classic Deck in koffiebruin werd rondom het fabrieksgebouw zwevend geplaatst op geluiddempende Regupol rubbergranulaat tegels waarop verstelbare vloerdragers geplaatst werden. Om een esthetisch verantwoord geheel te realiseren, zijn ook de trappen voorzien van Envirodeck. Op deze wijze is een exclusieve boulevard gerealiseerd. Het dakterras werd op een vergelijkbare wijze uitgevoerd. De keuze voor Envirodeck lag voor de hand door het in hoge mate gerecyclede karakter en de duurzaamheid van het materiaal.

“Het gebouw is ontworpen als het duurzaamste gebouw van Nederland. Envirodeck sluit daarbij naadloos aan,” Wim Betten, Directeur Operations CONO Kaasmakers

N34: de Hunebed Highway. Voorzien van rijstvliesjes