HET AANTAL TEGELDRAGERS BEREKENEN

In ons vorige blog over “Waarom een vloer leggen op vloerdragers?”  gaven we aan dat het restylen of ophogen van een galerij of het aanleggen van een terras bepaald geen makkelijke taak is. Met allerlei factoren moet rekening gehouden worden; waterafvoer, stabiliteit en afschot. Het inzetten van tegelsdragers biedt uitkomst. Een veelvoorkomende vraag is dan: “Hoeveel dragers heb ik nodig?”

VERSCHILLENDE FACTOREN

Het berekenen van het aantal dragers is afhankelijk van meerdere factoren. Bij tegelterrassen is dit o.a. afhankelijk van:

  • Tegelformaat
  • Tegelvorm
  • Tegelverband (steens/halfsteens/blok/diagonaal/wild etc.)
  • Terrasformaat
  • Terrasvorm (meer hoeken = meer dragers)

WAAR MOET DE TEGEL AAN VOLDOEN?

  • Minimaal 30×30 cm
  • Minimaal 2 cm dik (dunnere zijn te breekbaar)
  • Beton, keramiek of natuursteen (bijv. graniet, basalt en sommige soorten kalksteen)

UITTEKENEN LEGPLAN

Wij adviseren om eerst altijd een legplan uit te tekenen. Dit is volgens ons de meest realistische representatie van het aantal benodigde vaste of verstelbare tegeldragers. Houd er rekening mee dat er bij tegels die groter zijn dan 60 bij 60 cm een extra middendrager benodigd is voor extra stabiliteit en ondersteuning. Het is daarnaast ook erg belangrijk om te bepalen hoe u de tegels wilt leggen. Bepaalde verbanden (zoals halfsteens) hebben meer dragers nodig omdat u te maken heeft met meer hoeken. In het geval van een rechthoekig terras en steenverband kunt u onderstaande aantallen hanteren om een ruwe schatting te maken:

DRAGERPOSITIES

Bij een rechthoekig tegelterras ondersteund vanaf de hoeken:

Download hier meer legverbanden en schat in hoeveel Envirolift terrasdragers u per vierkante meter nodig heeft.

Let op: de bovenstaande methodes zijn indicatief en gelden alleen voor de tegeldragers van Envirolift. Deze vloerdragers zijn uitstekend te gebruiken in combinatie met rubber onderleggers van het merk Regupol (6510 G en 7210 LS plus). Waarbij altijd geldt: de dragers zijn geschikt om terrassen voor personen te ondersteunen, niet voor om overheen te rijden met voertuigen. 

MEER INFORMATIE?

Wilt u meer weten over de Envirolift tegel-, vloer- of terrasdragers of heeft uw advies nodig? Neem dan contact met ons op via info@fiberplastbiobased.nl of bel 0512 544 503.

Op projectbasis kunnen wij ook de aantallen voor u berekenen, mits u een accurate tekening/schets voor ons heeft met de juiste afmetingen.