WERKEN MET WALTER WIETEN

Bij de Fiberplast Group zijn we trots op onze medewerkers: een sterk en gedreven team dat samen gaat voor het beste klantresultaat. Wie zijn de harde werkers op de werkvloer? Vandaag aan het woord: Algemeen Directeur – Walter Wieten

15 jaar geleden richtte je Fiberplast op, maar daarvoor heb je in loondienst gewerkt bij een aantal werkgevers. Wat heb je precies gedaan? “Ik ben begonnen in de petrochemie bij Katalistiks BV als Supervisor Technical Services. Helaas werd de fabriek na 10 jaar gesloten en kwam ik in dienst bij Hubert Stavoren BV – ontwerpt, levert en produceert wereldwijd koel-, drink- en afvalwaterbehandelingsinstallaties – op de afdeling Services & After Sales. Na een tijdje werd ik gevraagd om Hoofd Verkoop Binnendienst te worden.”

Had je toen al ervaring in Sales? “Absoluut niet, maar gelukkig kreeg ik een hele goede mentor die me heel veel van het Sales vak heeft geleerd. Na 5 jaar ben ik overgestapt naar het bedrijf Spaans Babcock in Balk – waar rioolwaterzuiveringsinstallaties ontworpen en gebouwd worden – en werd daar Operations Manager. Voordat ik Fiberplast oprichtte, ben ik als Commercieel Manager nog twee jaar verantwoordelijk geweest voor Sales, de laatste paar jaar heb ik mij beziggehouden met het opzetten van een Business Unit voor New Business Development.” Als “hobby” heb ik naast mijn loondienstbaan nog een ICT bedrijf (belQits BV) opgericht en enkele jaren in eigendom gehad.”

HOE BEN JE OP HET IDEE GEKOMEN OM JE EIGEN BEDRIJF TE BEGINNEN?

“Ik wilde aan iets bouwen, met het product bezig zijn. En ik merkte dat ik in mijn huidige rol steeds meer bezig was met administratie, personele issues, vergaderen en dat beviel mij destijds niet meer zo. Ik wilde andere nieuwe dingen ontdekken, ontwikkelen en complexe vraagstukken uitdenken. En dat is precies waarom ik in januari 2007 mijn eigen bedrijf ‘Fiberplast’ oprichtte. Binnen Spaans werkte ik met glasvezelversterkte kunststoffen en hier wilde ik verder in. Echter na een uitgebreid marktonderzoek bleek dat ik met glasvezelversterkte kunststoffen niet onderscheidend genoeg kon zijn. Dat was niet de bedoeling, want ik wil graag onderscheidend zijn, meerwaarde en kwaliteit bieden.

Toen kwam ik toevallig in aanraking met houtcomposiet. Ik wist niet wat het was, maar hoorde dat het milieuvriendelijk was én heel succesvol in Noord-Amerika en Canada. Toen werd ik nieuwsgierig en heb er een studie van gemaakt. Ook via Stichting Hout Research heb ik veel geleerd over dit biobased product. Na een uitgebreid onderzoek in samenwerking met de Kamer van Koophandel voor een geschikte productielocatie in het buitenland, zijn er diverse fabrieken in China bezocht. Na een proefproductie en uitgebreid testen was daar ons houtcomposiet product. Zo werd het leveren van houtcomposiet planken onder de merknaam Envirodeck, de basis van de start van mijn bedrijf.”

Als we terugblikken naar de afgelopen 15 jaar, wat is jou het meest bijgebleven?

“Ik heb veel projecten die ik heel erg mooi vind, waar ik erg trots op ben. Het leukste van onze producten vind ik dat ze niet alleen van onderscheidende kwaliteit en ontzettend milieuvriendelijk zijn, ze zijn in de echte zin van het woord ook erg duurzaam. Wij kunnen nu nog referenties bezoeken die 15 jaar geleden geleverd en geïnstalleerd zijn. Mijn vaderhart straalt dan van trots als ik zie dat de producten er nog net zo bijliggen als op het moment dat ze geleverd zijn.”

WELKE ONTWIKKELINGEN ZIE JIJ IN DE NABIJE TOEKOMST?

“We gaan ons als bedrijf steeds meer specialiseren in biobased en circulaire producten. We hebben begin vorig jaar ons in de bouwcrisis uitgedijde assortiment behoorlijk afgeslankt. We focussen ons nu primair op oplossingen die gericht zijn op vloer- en geveltoepassingen. Deze focus geeft ons veel meer slagkracht. Daarnaast zijn we het afgelopen anderhalf jaar mooie strategische samenwerkingsverbanden aangegaan waarmee we een nog groter bereik hebben en krijgen. Ik zie continu kansen om nog beter te worden, dat houdt ons scherp en ambitieus. Want kansen voor verdere groei zijn er volop. De vraag naar biobased (bouw)materiaal gaat groter worden. Nu hebben we hout- en rijstvliescomposiet in ons assortiment voor vloeren en gevels, maar ik sluit niet uit dat we nog aanvullende producten gaan voeren.”

Waar krijg je energie van? Wat vind je het allerleukste in je werk?

“Energie krijg ik van het ontwikkelen van nieuwe producten, het door-ontwikkelen van bestaande producten én het bedenken van nieuwe toepassingen. Iemand komt met een specifieke, soms ook complexe vraag en daar ga ik graag mee aan de slag. Onderzoeken wat is haalbaar, aan welke eisen moet het voldoen, welke materialen hebben we hiervoor nodig, dat vind ik heel erg interessant om uit te zoeken.

Daar ligt ook mijn kracht, want ik heb een brede technische achtergrond en een groot netwerk waaruit ik kan putten. Op onze website bij historie staan een aantal mooie maatwerkprojecten die we opgeleverd hebben.”

Walter Wieten

WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD

“Techniek heeft me altijd enorm geboeid, daardoor vind ik nieuwe innovaties op heel veel gebieden erg interessant. En houd er dan ook van om documentaires op Discovery Channel te kijken over bijvoorbeeld “How it’s Made”. Ik zie ook vaak parallellen met waar wij mee bezig zijn. Ik merk dat ik indirect toch wel veel met mijn werk bezig ben, maar dat geeft mij ook de nodige ontspanning.

Verder beoefen ik de schietsport. Vroeger heb ik veel met vuurwapens geschoten. Na een aantal jaren gestopt te zijn geweest, heb ik dit enkele jaren geleden weer opgepakt. Maar nu houd ik mij enkel met PCP luchtdrukwapens bezig omdat dat meer flexibiliteit geeft. Ook houd ik van auto’s, motoren en (elektronische) gadgets.”

Welke grote veranderingen zie jij in de bouwwereld?

“Met industrialisatie, digitalisering en vraag gestuurd bouwen gaat de bouwwereld erg veranderen. De grondstofprijzen stijgen exponentieel, de schaarste aan bouwmaterialen is een wereldwijd probleem en de wens om duurzaamheid wordt groter. Dus wordt er gezocht naar oplossingen. Modulair of industrieel bouwen kan hiervoor een oplossing zijn. We staan nog aan de vooravond van vele veranderingen. Dat vind ik zeer interessant.”