3 MEEST GESTELDE VRAGEN OVER ENVIRODECK HOUTCOMPOSIET

Als architect, aannemer, vastgoedbeheer of woningbouwcoöperatie staat u vaak voor de keuze: welk materiaal passen we toe voor galerij-, balkon- of terrasvloeren? Er zijn vele factoren en ook wettelijke eisen om rekening mee te houden. Zorgvuldige materiaalkeuze en meer materiaalkennis voorkomt onnodige kosten en andere ‘obstakels’. Met dit blog helpt Michael Weijman u om de juiste keuze te maken. Wij hebben de 3 meest gestelde vragen over Envirodeck houtcomposiet op een rijtje gezet.

#1 Blijft de originele kleur van Envirodeck houtcomposiet behouden?

Hout is prachtig, het ‘leeft’. Het heeft echter ook de eigenschap dat het vergrijst. Dit proces kan best snel gaan, want onder invloed van UV-straling ontstaat vergrijzing. De vergrijzing gaat nog sneller als de planken ‘plat’ over het oppervlakte zijn gemonteerd. Zij vangen namelijk veel zonlicht op. Wilt u de mooie houtkleur behouden? Dan is meerdere keren beitsen of oliën nodig.

Envirodeck houtcomposiet is in de massa gekleurd en voorzien van onder andere UV-beschermers. Hierdoor blijft de originele kleur behouden. Testen wijzen uit dat na 10 jaar buitenexpositie de Delta EAB minder dan 5 bedraagt (SHR: “in het algemeen wordt een Delta EAB waarde van kleiner dan 5 na afloop van de snel verwering als kleurecht beoordeeld”).

#2 Wat is het antislipniveau van Envirodeck houtcomposiet?

Het is algemeen bekend dat weersinvloeden ervoor zorgen dat hardhouten vloeren glad worden. Doordat algen zich hechten aan het hout, ontstaat een gladde laag. Erg gevaarlijk en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Envirodeck houtcomposiet bezit een antislipwaarde tussen 0,58 en 0,73μ (R11). Dit zorgt voor een optimaal antislipniveau. Voor bijvoorbeeld zorg- en seniorencomplexen is 0,50 tot 0,90μ het optimale niveau waarbij het valrisico beperkt wordt en letselschade beheersbaar is.

Mocht een hogere antislipwaarde vereist zijn, zoals bij hellingbanen of loopbruggen, bestaat de mogelijkheid een deck van Envirodeck houtcomposiet na montage te voorzien van een extra antislip toplaag op basis van nanotechnologie (silanen met UV-additieven). Hierdoor kan een antislipwaarde tot maar liefst R13 (hoogste antislipwaarde) worden gerealiseerd.

#3 Wat is de brandklasse van Envirodeck houtcomposiet?

In 2017 brak in de Grenfell Tower in Londen (een woontoren met 24 etages) een dodelijke brand uit. Deze brand spreidde zich zeer snel naar alle hoger gelegen verdiepingen en door het hele gebouw. Sindsdien zien wij dat er nog meer aandacht is voor de brandklasse van bouwmaterialen. Brandgedrag gaat niet alleen over de brandbaarheid van het product, maar ook over of er tijdens brand veel of schadelijke rook ontstaat. En of het product ook kan smelten, waardoor het brandende druppels kan vormen.

Envirodeck Solid Deck heeft een hoge brandklasse waardoor deze erg geschikt is voor toepassing in vluchtwegen op hoogte. Het is belangrijk dat vluchtwegen op hoogte zo lang mogelijk toegankelijk blijven en niet snel bezwijken. Hierbij mag niet te veel rookvorming vrijkomen en geen druppelvorming plaatsvinden. Envirodeck heeft een hoge brandklasse (standaard tot Cfl, op projectbasis Bfl) en vertoont geen druppelgedrag bij brand waardoor het materiaal ook bovenhands mag worden toegepast.

MEER INFORMATIE?

Naast deze meest gestelde vragen, krijg ik ook vragen over duurzaamheid, de samenstelling, hoe houtcomposiet te verwerken is en nog veel meer. Benieuwd naar Envirodeck houtcomposiet? Ik denk graag met u mee.

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek via info@fiberplastbiobased.nl of bel 0512 544 503. Het adviesgesprek kan telefonisch, maar ook via bijvoorbeeld Teams.