Verdieping Mega Deck

In dit blog gaan we dieper in op ons Mega Deck, de robuuste holle Envirodeck plank die volgens ons nogal onderschat wordt. Deze biedt veel praktische en financiële voordelen ten aanzien van onze andere planken. Zo zijn grotere overspanningen mogelijk en minder clips benodigd. Hieronder bespreken we o.a. brandklasse, montagetijd, gesloten vorm en beperkingen/aandachtspunten ten aanzien van de onderconstructie. Indien u een andere vraag heeft kunt u gerust vrijblijvend contact met ons opnemen, onze experts helpen u graag op weg.

Is met Mega Deck brandklasse B haalbaar en hoe zit het met de overspanning?

Wij kunnen het Mega Deck tegen een meerprijs (d.m.v.. toevoeging brandvertrager) in Brandklasse Bfl-s1-d0 produceren. Standaard bezit het Mega Deck brandklasse Dfl-s1-d0. Het Mega Deck is de enige houtcomposiet plank die geschikt is voor een overspanning van 800mm bij een belasting van 5 kN/m2. Onze andere planken hebben een maximale overspanning van 400mm bij een belasting van max. 2,5 kN/m2. De concurrentie haalt max. 500mm bij 2,5 kN/m2. Met de Mega Deck plank kun je dus behoorlijk besparen op de onderconstructie in gewicht maar dus ook in geld. Bovendien kun de Mega Deck planken ook veel sneller monteren als de Classic Pro planken. Dat komt omdat er maar liefst 50% minder clips nodig zijn per m2. De Mega Deck planken hebben namelijk een werkende breedte van 198mm tegenover 155m van de Classic Pro planken.

Is een constructieve levensduur (WBDBO) van 30 minuten met Mega Deck brandklasse B haalbaar?

Omdat onze vlonderplanken “halffabricaten” zijn die onderdeel van een bepaalde vloerconstructie uit gaan maken, is het onmogelijk om een WBDBO test uit te laten voeren. Iedere opbouw is immers anders, ieder project is uniek. Wel hebben wij een productcertificering in brandklasse Bfl-s1-d0 gedurende 30 minuten.

Wat is ongeveer de arbeidstijd (uitgedrukt in uren per m2) van het monteren van het systeem is vergeleken met het Solid Deck? Dit inclusief de onderregels HOH 400 voor SOLID Deck en HOH 800 voor MEGA Deck en uitgaand van een vlakke stalen balklaag als ondergrond?

Een arbeidstijd per m2 afgeven is onmogelijk. Ten eerste bepalen de logistieke werkzaamheden een groot deel van de tijd, ten tweede is de ervaring van de monteurs bepalend evenals de gebruikte planklengte. Als je planken in een lengte van 4.880mm monteert dan ben je met 3 personen het snelst, 2 man monteren dan en 1 man oppert. Bij kleinere planklengtes kun je met 2 man wellicht beter uit de voeten, dat hangt er ook van af hoeveel werkruimte er is. Wat we kunnen zeggen is dat clipmontage zoals bij het Mega Deck en het Classic Pro Deck minimaal 40% sneller gaat in vergelijking met traditioneel schroeven (Solid Deck). Bij het Solid Deck moet je de gaten in de plank 3mm overmaats voorboren en in de balk 1,5mm ondermaats. Met de clips heb je dat niet. Bovendien heb je met het Solid Deck 2x zoveel schroeven als dat je clips hebt met het Classic Pro Deck. Als je kleurschroeven kiest voor het Solid Deck dan adviseren wij om de planken te voorzien van een verdiepte kamer waar de schroefkoppen in vallen om te voorkomen dat de kleur er af slijt. Wij hebben daar een speciale trappenboor voor in ons assortiment. Met deze extra bewerking ben je nog minimaal 10% meer tijd kwijt waardoor het voordeel in de montage-uren van clipmontage meer dan 50% bedraagt. Het Mega Deck monteert op een hart-op-hart afstand van 800mm het snelst van alle planken in de markt met slechts 10 clips per m2!

Kan het megadeck rechtsreeks gemonteerd worden op een stalen balklaag?

Om 2 redenen adviseren wij de montage op hardhout; ter preventie van galvanische corrosie (clips en schroeven zijn van RVS) maar, en dit is nog belangrijker, ter voorkoming van een capillair tussen de plank en het staal. Als je de plank zonder isolator rechtstreeks op het staal plaatst dan ontstaat er een capillair tussen de plank en het staal. De isolatoren die beschikbaar zijn, kunnen helaas niet in combinatie met clips worden gebruikt. Envirodeck heeft een levensduur van meer dan 50 jaar mits het goed kan ventileren en uitzetten. Het is vocht en chemicaliënbestendig maar het kan niet tegen een constante damplast, wat bij een capillair ontstaat. In de spleet tussen het staal en de plank kruipt vocht. Als de zon dan op het materiaal gaat staan dan gaat het dampen. Omdat de damp niet kan ontsnappen ontstaat er een (relatief constante) drukopbouw in deze spleet. Op termijn, dat kan al met 2-3 jaar, zal de damp de plank langzaam penetreren waardoor de onderzijde van de plank gaat uitzetten terwijl de bovenzijde, die wel goed kan ventileren, niet uitzet. Het gevolg is dat de plankpunten omhoog gaan staan. Dat zijn slechts enkele mm’s maar dat zorgt er wel voor dat er opbouw van vuil en alg aan de laagste zijde van de plank ontstaat. Dat is het begin van het versnelde degeneratieproces. Een aantal jaar later (5 tot 12 jaar) zul je zien dat de planken meer en meer zullen degenereren totdat dit een onacceptabel niveau bereikt waarbij zelfs de veiligheid in gevaar kan komen. Correct geïnstalleerd (voldoende ventilatie en dilatatie) gaat dit materiaal minimaal 50 jaar mee.

Ik snap dat er een stabiele houtsoort nodig is voor de onder-regel. Zijn er voorkeuren voor een houtsoort die wordt gebruikt? Mag dat ook vuren zijn als het een binnentoepassing is?

Het uitgangspunt is dat het een torsiearme balk is. Met houtcomposiet is de fundatie bepalend voor het eindresultaat, input is output. Als de balk krom trekt, dan zal de plank volgen. Het is een thermoplastisch product die, met name bij warmte, eenvoudig te vervormen is. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat het niet snel zal breken, het nadeel is dat als de balk kromtrekt, de plank zal gaan golven. Met een gesloten dek gaat dat resulteren in toenemende lekkage. Wij schrijven het volgende voor in een buitentoepassing:

Het is toegestaan om in plaats van de aluminium fundatieprofielen te kiezen voor torsie-arm hardhout mits dit aan de volgende eisen voldoet. Balken naar boven getoogd (bol ipv. hol) onder de planken plaatsen. Gebruik hardhout met Duurzaamheidsklasse 1 en een gemiddeld eindvochtgehalte van 18-21% in de min. afmeting van 45 x 70 mm en een max. lengte van 2,8 m. Indien het een vaste onderbouw betreft, vraag dan uw houtleverancier om extra garanties. Torsiekrachten zijn de belangrijkste oorzaak van scheur- en breukvorming. Gebruik van minder edele houtsoorten zoals (gewolmaniseerd) grenen of vurenhout is expliciet niet toegestaan. Bij traditionele montage van massieve delen schroefgaten in de planken minimaal 3 mm overmaats boren, montage middels speciale montageschroef min. >20 mm uit de randen. Schroeven spanningsvrij, handvast aanbrengen.

Is er een norm voor het plaatsen van de rubber naden als afdichting?

Hiervoor is geen specifieke norm. Wij geven per planktype de toleranties aan waaraan de langsnaad moet voldoen om een maximale dichting te krijgen. De clips garanderen deze tolerantie mits de planken niet (te) stevig aangedrukt worden. Eventueel kun je een pasblokje gebruiken voor de zekerheid. Wij adviseren om plukjes van 5 á 6 planken tegelijk te monteren en dan het voegrubber (overmaats, 3 cm uit laten steken aan beide zijden) in de groef te plaatsen. Gaat het rubber er met enig drukken in dan is het goed. Je kunt het voegrubber dan nog even narollen met een behangnadenroller om hem er strak in te krijgen. Wij adviseren verder om de kopse zijden van de planken niet eerder dan na 24 tot 48 uur na te zagen incl. het rubber. Het voegrubber moet namelijk even de tijd krijgen om te “zetten” omdat het tijdens het plaatsen toch enigszins uitgerekt zal worden. Als je daar geen rekening mee houdt dan zul je zien dat de rubbers op termijn zullen “krimpen” waardoor ze iets te kort zullen worden. Goed gemonteerd is het voegrubber er een aantal weken na plaatsing bijna niet meer zonder gereedschap uit te halen en dat wil je graag.

mega deck afdichting

Envirodeck houtcomposiet

Wij leveren via Fiberplast biobased BV reeds al meer dan 15 jaar hoogwaardige houtcomposiet oplossingen aan de zakelijke markt. Reeds ligt ons materiaal al op honderden locaties in Nederland en Belgie. Een klein deel daarvan kunt u op onze realisatie pagina bezichtigen. Vraag ons gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden, wij hebben veel ervaring en kennis in huis en kunnen veel ten aanzien van maatwerk oplossingen.

fiberplastbiobased logo remontabel bouwen