WAAROM EEN STANDAARD TRESPA SCHROEF NIET VOLSTAAT BIJ HOUTCOMPOSIET

Schroeven zijn er in allerlei soorten en maten. Maar welke schroef is nu waarvoor geschikt? Veel schroeven die verkrijgbaar zijn, worden gebruikt in combinatie met (hard)hout. Maar houtcomposiet heeft bijvoorbeeld andere mechanische eigenschappen dan hout, zoals uitzetting en dichtheid. Voor de verwerking van composiet is dan ook een andere schroef nodig. In dit blog leggen wij uit waarom wij – in samenwerking met diverse specialistische partijen – speciale montage- en boorschroeven voor de massieve Envirodeck Solid Deck plank hebben ontwikkeld.

Geen inwatering en minder struikelgevaar


De standaard ongekleurde (metaalkleur) montageschroeven, bedoelt voor montage op hardhout, zijn 5,5 x 45mm en voorzien van een Torx T20 aansluiting. Een onderscheidende eigenschap van deze schroef is dat het in bezit is van een extra platte kop met een diameter van 15mm. Deze kop is extra plat om struikelgevaar te reduceren en zo groot om inwatering in het boorgat te voorkomen.

Verschil met standaard Trespa schroeven

Gezien de boorgaten in onze massieve composietplanken 3-3,5mm overmaats moeten worden voorgeboord (8,5-9mm diameter), zou een standaard Trespa schroef met een kopdiameter van 12mm en een schacht van 5,5mm het boorgat niet volledig afdekken waardoor inwatering ontstaat. Deze inwatering zorgt ervoor dat de levensduur van de relatief kostbare hardhouten onderconstructie ernstig wordt bekort. Bovendien loopt de uittrekwaarde van de schroef terug (houtrot) met een toenemend risico dat de schroef los gaat lopen. Hierdoor komt niet alleen de levensduur van de plank in gevaar, dit heeft ook negatieve gevolgen voor de veiligheid.

Een standaard Trespa schroef is slechts 38mm lang, terwijl onze schroeven een lengte van 45mm hebben. Een standaard Trespa schroef heeft slechts 19mm “vlees”, de Envirodeck schroef bezit 26mm. Onze schroeven worden standaard ongekleurd geleverd en worden met de lage bolkop boven op de plank geplaatst.

Schroeven in bijpassende kleuren

Op projectbasis is het mogelijk schroeven in een bijpassende kleur aan de plank te leveren. Ondanks het feit dat de schroeven in kleur gecoat en nadien gemoffeld worden, kan de kleur er bij intensief gebruik op termijn wel afslijten. In die situaties adviseren we om de schroeven verdiept te plaatsen. Hiervoor hebben wij een speciale trappenboor ontwikkelt. Deze slimme trappenboor is voorzien van een inkeping onderaan de zijkant van het dikke gedeelte van de boor. Dit randje wordt ook wel een “boordiepte-indicator” genoemd. Dit randje zit op 5 mm van de onderzijde waardoor de schroefkop, die ca. 3mm hoog is net onder het loopvlak valt. Hierdoor kan de kleurlak er, ok bij een hoge verkeerslast, niet af slijten. De schroefkop lift immers beschermd in een verdiept kamertje.

Omdat onze reguliere montageschroeven dan te diep in het onderhout zouden worden geschroefd, hebben de gekleurde exemplaren een lengte van 38mm, 5,5 x 38mm. Ook deze exemplaren zijn vanzelfsprekend voorzien van een Torx T20 aansluiting. Houd er hierbij wel rekening mee dat de kleur pas bij opdracht wordt aangebracht waardoor er sprake is van een iets langere levertijd. Montageschroeven moeten ook als er wordt gewerkt met een onderconstructie van hardhout worden voorgeboord.

Zelfborende schroeven

Zoals de naam al zegt, is voorboren in de onderconstructie niet nodig, want de schroeven zijn zelfborend. Onze boorschroeven hebben een afmeting van 5,5 x 38 mm en een Torx T25 aansluiting en zijn ontwikkeld voor montage in staalplaat of stalen/aluminium koker.

Ook deze schroeven zijn in zowel gekleurde als ongekleurde versie leverbaar. De lengte van de schacht blijft hierbij 38mm, omdat de schroef altijd wordt geplaatst in een materiaal met een wanddikte van max. 3,5mm, een kortere of langere schroef geeft daarom geen andere uittrekwaarde.

Natuurproduct en schroefkleur

De vermelde RAL kleuren (naturelbruin ≈ RAL 1011, koffiebruin ≈ RAL 8025 antracietgrijs ≈ RAL 7016) voor de schroeven zijn bij benadering. Envirodeck is een natuurproduct en wordt geproduceerd in combinatie met gerecyclede grondstoffen van verschillende origine. Het gebruik van deze gerecycled kunststoffen zorgt ervoor dat er altijd kleine kleurverschillen zullen zijn.

MEER WETEN?

Vraag ons gerust  naar de mogelijkheden of ga naar www.envirodeck.nl  Of bel 0512 544715.

Vraag nu ook naar onze speciale projectprijzen voor  Envirodeck Solid Deck houtcomposiet planken.  Wilt u snel starten met uw project? De kleur antracietgrijs is bijvoorbeeld direct uit voorraad leverbaar!