DE TREND VAN 2022: REMONTABEL

We horen het steeds vaker voorbij komen in relatie tot onze vloer- en gevelproducten: “remontabel”. Maar wat houdt dat precies in? Wij leggen het voor u uit in dit blog.

Remontabel bouwen: monteren – demonteren – hermonteren

Kort omschreven: bestendige producten die eenvoudig worden gemonteerd en gedemonteerd om voor dezelfde toepassing op dezelfde plek of ergens anders weer gemonteerd worden. Wij begrijpen dat veel gevel- en vloerproducten in theorie onder de noemer “remontabel” vallen, in onze mening is het echter met name van toepassing op producten die een lange levensduur hebben, weinig onderhoud behoeven en met weinig tot geen schade te monteren, demonteren en opnieuw te monteren zijn. Het betreffende product moet na een gemiddelde levensduur van een terras-, galerij- of balkonvloer (ca. 10 jaar) met minimaal onderhoud nog steeds kwalitatief en esthetisch goed genoeg zijn om tenminste nog eenmaal dezelfde levenscyclus door te gaan na “hermontage”. Het is van belang dat er door montage, onbruikbare afmetingen of schade zo weinig mogelijk materiaal verloren gaat.

Kunststof & composiet: de oplossing

Rijstvlies- en houtcomposiet planken zijn bestendiger tegen UV-licht, vocht, slijtage en aantasting door micro-organismen dan natuurlijke alternatieven. De dichtheid maakt het goed te reinigen en via additieven is het mogelijk de plank kleurecht te maken. Het profielontwerp zorgt er daarnaast voor dat de profielen vaak te monteren zijn zonder te boren in het materiaal. Neem bijvoorbeeld profielstroken die met clips in de planksponning worden gemonteerd of gevelpanelen die standaard voorzien zijn van montagegleuven. Tevens bestaat er bij vloerplanken de mogelijkheid deze bij hermontage simpelweg om te draaien waardoor de over de jaren heen opgelopen slijtage en oppervlakteschades niet meer zichtbaar zijn.

Hermontage

In het meest gunstige scenario wordt het dek zonder schade gedemonteerd en op een nieuwe plek gemonteerd zonder dat er extra planken of clips nodig zijn. U wilt namelijk geen kleurverschillen zien of materiaal te kort komen. In de praktijk gaat er bij hermontage bijna altijd wel een klein gedeelte verloren. Bij de bevestigingsmaterialen (zoals schroeven en clips) is dit percentage veel hoger (zeker ten aanzien van de schroeven, gelukkig zijn deze meestal goed te vervangen). Het liefst zijn er bij de eerste montage al enkele planken en montagesets opzij gelegd en bewaard om mogelijke tekorten op te vangen. Materiaal waar doorheen is geboord, is minder goed te hergebruiken omdat er de kans bestaat dat u niet goed uitkomt door afwijkende afmetingen bij de nieuwe constructie (mocht deze veranderd zijn). Voor de levensduur, uitstraling en veiligheid is het van belang dat de nieuwe situatie geen grote wijzigingen heeft ten aanzien van: hart-op-hart, ventilatie, dilatatie, afschot, onderhoudsschema en toepassing (openbaar/residentieel). Het moet opnieuw volgens de verwerkingsvoorschriften worden gemonteerd en voldoen aan de huidige bouwnormen (deze kunnen over de jaren heen veranderd zijn).

Hoe past Envirodeck, Resysta of RIWOOD in dit plaatje?

Voor de vloeren passen de holle Envirodeck houtkunststof (binnenkort leverbaar Classic Deck Pro – massieve planken met clipbevesting) en RIWOOD rijstcomposiet dekplanken het beste onder remontabel omdat ze middels clips eenvoudig te monteren en demonteren zijn. De planken zijn daarnaast tweezijdig toepasbaar en dus, indien gewenst, om te draaien. Voor de gevel hebben we Resysta CSP profielen, deze zijn voorzien van montagegleuven waardoor deze vrijwel schadeloos te (de)monteren zijn. Wij raden aan de gevelprofielen te voorzien van een extra coating om de bestendigheid en levensduur te verbeteren, maar ook om de onderhoudsbehoefte te verlagen.

MEER WETEN?

Al onze producten hebben standaard een zeer hoge bestendigheid tegen slijtage, vocht en UV-licht en zijn na hun lange levensduur ook nog eens volledig recyclebaar. Onze biobased composieten combineren de vele voordelen van kunststof met een natuurlijke look en feel. Vraag ons gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden of bekijk enkele referenties op onze website: EnvirodeckRIWOOD of Resysta Of bel 0512 544715.