Remontabel bouwen – hoe zit het precies?

Onder “remontabel” vallen volgens ons profielen/producten die ten eerste goed demonteerbaar zijn, met minimale schade, en volledig hun functie behouden zodat hoogwaardig hergebruik realiseerbaar is. Deze eigenschap ligt ten grondslag aan de opkomende trend om flexibel, modulair en remontabel te bouwen. De trend kent veel verschillende toepassingen en dragen bij aan het hoogwaardig hergebruik van grondstoffen en het verlengen van de gebruiksduur van een gebouw of leefsomgeving. Wij zien het de laatste jaren veel meer naar voren komen bij grote projecten die strenge LEED of BREAAM doelstellingen hebben. Ons Envirodeck houtcomposiet en RIWOOD rijstvliescomposiet profielen passen goed in dit verhaal omdat ze zeer bestendig en eenvoudig te (de)monteren zijn.

Belang bevestigingsmethode

Om hergebruik van een gevelprofiel of vloerplank te stimuleren, is de bevestiging even essentieel als de algemene duurzaamheid van het materiaal. De bevestiging moet eenvoudig omkeerbaar zijn, dat houdt in dat de componenten eenvoudig te demonteren moeten zijn zonder ze te beschadigen. Dit zorgt tevens voor een efficiënter sorteer- en recyclageproces op het einde van de technische levensduur en geldt ook voor de montagetoebehoren zoals schroeven en clips. Het is belangrijk dat de materialen die zijn verwerkt zo soepel mogelijk en zonder schade kunnen worden losgemaakt, verzamelt, ingepakt, verzonden en hergebruikt. Clip-, klik- of schroefverbindingen zijn om deze reden te verkiezen boven bijvoorbeeld verlijming.

remontabel bouwen biobased gevelprofielen

Gereedschap

De montage moet zo eenvoudig mogelijk zijn, dit houdt in dat je met standaardgereedschap de vloer- of gevelelementen snel kunt monteren en demonteren. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van uniek gereedschap kan dit de (de)montage verhinderen, zeker als een andere partij de demontage verricht. Dit geldt ook voor koppelstukken en andere montage toebehoren. Een complexe montagetechniek die enkel door gespecialiseerde aannemers uitgevoerd kan worden vertraagt het algemene (de)montageproces waardoor kosten hoog kunnen oplopen. Het vrij laten van genoeg ruimte tussen de componenten is noodzakelijk om de montage en de ontmanteling van de profielen te vereenvoudigen en te versnellen. Dit zodat werklui makkelijk met standaardgereedschap, zoals bijvoorbeeld een boormachine, bij de verbindingen kunnen om het te kunnen demonteren. Mechanische en droge verbindingen zoals bouten, schroeven en kliksystemen zijn veel interessanter dan verlijming of andere meer permanente montagemethodes.

Adaptief

Adaptief vermogen is van belang voor de toekomstbestendigheid van een gebouw of omgeving, zo draagt modulaire bouw bij aan de mate en snelheid waarin onderdelen vervangen kunnen worden. Het aanpassingsvermogen aan toekomstig gebruik en groei zijn belangrijk in een circulaire economie. Het kunnen demonteren is echter vaak niet voldoende om efficiënt gebruik van grondstoffen te garanderen. Daarom spreken we alleen van remontabel als het materiaal opnieuw te gebruiken is onder dezelfde toepassing en condities als oorspronkelijk met geen schade.

Fiberplast biobased BV

Wij leveren reeds al meer dan 15 jaar hoogwaardige circulaire en biobased materialen aan de zakelijke markt. Onze composiet planken en panelen liggen dan ook reeds al op honderden locaties in Nederland en België. Wij kunnen met name veel ten aanzien van maatwerk oplossingen en brandveiligheid. Vraag ons gerust vrijblijvend naar de mogelijkheid of bekijk enkele referenties op onze website. Wij hebben veel ervaring en kennis in huis en helpen u graag op weg.

fiberplastbiobased logo remontabel bouwen