Biobased en 100% circulaire verkeersborden

In plaats van aluminium bestaan de borden uit rijstvliescomposiet.

[acf field=”lange_project_samenvatting”]

[acf field="quote"]

[acf field="video"]

DUURZAME KEUZE

Jan van Giessen, Algemeen directeur van Brimos vertelt: “Duurzaamheid gaat bij ons niet alleen om het product, maar het gaat ook over hoe je het vervaardigt. Brimos heeft bewust gekozen om te investeren in duurzaamheid. De verhuizing van onze twee locaties naar één nieuwe locatie in Hoogeveen speelt hierin zeker een rol. We kunnen daardoor veel efficiënter produceren, hebben veel minder energie nodig en hebben zelf ook de mogelijkheid om energie op te wekken door zonnepanelen.

Daarnaast kunnen we op productniveau wel met aluminium blijven werken, maar staat de winning ervan onder druk. Bij het delven en produceren van aluminium komt veel CO2 vrij. Bovendien is de winning ervan eindig. Het gebruik van andere, biobased grondstoffen is het antwoord op onze transitie naar duurzame en circulaire producten.

Hergebruik van verkeersborden

Jan: “De meest voor de hand liggende vorm van circulariteit is het hergebruik van bestaande borden. Dit is echter niet heel eenvoudig omdat het aanbod beperkt is en veel borden na 15-20 jaar buiten te hebben gestaan beschadigd zijn en niet meer geschikt zijn voor hergebruik.
Het aluminium wordt wel massaal ingezameld voor recycling om er nieuwe producten van te maken. Doorgaans zijn dat extrusieprofielen. Dat is zeker niet erg, maar dat is geen circulariteit op productniveau.”

Biobased en 100% circulair verkeersbord

In het kader van circulariteit heeft Brimos onlangs een nieuw 100% circulair verkeersbord geïntroduceerd. Samen met Fiberplast Group is er gewerkt aan een duurzaam alternatief verkeersbord: biobased en 100% circulair op basis van rijstvliesplaatmateriaal. De vliesjes worden gewonnen uit reststromen van de voedselindustrie. Dit betekent dat het plaatmateriaal wordt gecreëerd uit secundaire reststromen. Dit houdt in dat er geen rijst speciaal verbouwd wordt voor de productie van dit biobased verkeersbord.

Klik hier om de gehele referentiecase te lezen en ontdek welke projecten Brimos recent heeft uitgevoerd met rijstvlies verkeersborden!

N34: de Hunebed Highway. Voorzien van rijstvliesjes
Een duurzaam tweede leven voor kantoorpand