ONTDEK DE WERELD VAN COMPOSIET PLANKEN ÉN HOUTCOMPOSIET
Als ervaren klusser of professional in de bouw heeft u vast wel gehoord van composiet planken of houtcomposiet. Maar weet u ook wat deze termen betekenen en waarom ze zo populair zijn? In dit blog vindt u niet alleen interessante weetjes over composiet, maar leggen we ook precies uit wat houtcomposiet is en waarom het zo’n duurzaam alternatief is voor hout. Of u nu van plan bent om het terras te renoveren of gewoon nieuwsgierig bent naar de technische aspecten van dit veelzijdige materiaal, dit blog biedt meer informatie.
Waaruit bestaan composiet planken?
Allereerst, composiet komt van het werkwoord componeren. Waar bij een muziekstuk noten worden gecombineerd tot een partituur, worden kunststof, loof- en naaldhout, rijstvliesjes of andere stoffen gecombineerd tot een composiet. Als de vulstof uit houtdeeltjes bestaat, spreekt men over houtcomposiet. Is de vulstof rijstvlies, dan spreekt men over een rijstcomposiet.
Composiet planken bestaan dus altijd uit een mix van materialen, een combinatie van (meestal) natuurlijke vezel (de zogenaamde vulstof) die vermengd wordt met kunststof als bindmiddel. Dit mengsel wordt onder hoge druk en temperatuur samengeperst in een machine – de extruder – waardoor de inhoudstoffen met elkaar versmelten totdat er een homogeen profiel ontstaat. Dergelijke profielen kunnen gebruikt worden als vloer- en geveldelen, maar er zijn legio meer toepassingen denkbaar. Niet in de laatste plaats omdat de meeste composieten bestand zijn tegen rot, vocht en schimmels. Vaak hebben deze producten een enorme levensduur, wel meer dan 50 jaar.
De exacte samenstelling kan per fabrikant en toepassing variëren. Naast de natuurlijke vezels en kunststof bindmiddelen kunnen composiet planken bijvoorbeeld ook bevatten:
- Polymeren: zoals polyethyleen, polypropyleen, PVC of polyesterharsen
- Toevoegingen: zoals kleurstoffen, UV-stabilisatoren en antischimmeladditieven
- Mineralen: zoals calciumcarbonaat of talk
Composiet planken hebben de uitstraling van hout, maar zijn veel duurzamer en vereisen minder onderhoud dan hout. Ze worden vaak gebruikt voor een scala aan toepassingen, waaronder terrassen, vlonders, schuttingen, meubels en gevelbekleding.
Wat is houtcomposiet?
Houtcomposiet, ook wel bekend als hout-kunststof composiet, is een materiaal dat ontstaat door het mengen van houtstof of -vezels met een kunststof bindmiddel, meestal polyethyleen of polypropyleen. Dit mengsel wordt vervolgens samengeperst onder hoge druk en temperatuur tot planken/profielen die de uitstraling en structuur hebben van echt hout.
Houtcomposiet heeft de uitstraling van hout, maar heeft eigenschappen die het materiaal duurzamer, weerbestendiger en onderhoudsarmer maken dan hout. De houtcomposiet profielen hoeven niet te worden geschuurd, geverfd of gebeitst, en kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met water en zeep. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar ook het gebruik van chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.
Doordat houtcomposiet bestand is tegen vocht, rot en schimmels gaat het veel langer mee dan hout. Dit betekent dat het minder vaak vervangen hoeft te worden, wat op de lange termijn kostenbesparend is. Houtcomposiet wordt vaak gebruikt voor terrasplanken, omheiningen, gevelbekleding en andere bouwtoepassingen. Het biedt de voordelen van kunststof, zoals duurzaamheid en onderhoudsgemak, en de esthetiek van hout.
Kortom; composiet planken en houtcomposiet zijn duurzaam, onderhoudsarm en hebben vaak een lange levensduur. Ze bieden de uitstraling van hout zonder de nadelen en zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen in de bouw en daarbuiten.
MEER WETEN?
Vraag ons gerust naar de mogelijkheden via 0512 544715 of ga naar www.fiberplastbiobased.nl