Nieuwe REACH wetgeving 2023

Nieuw wetgeving omtrent REACH

Recentelijk is er een nieuwe aanvullende REACH-richtlijn m.b.t. PU-producten aangenomen ter bescherming van de menselijke gezondheid en milieu tegen risico’s van chemische stoffen en zware metalen. REACH zelf is een Europese regelgeving rond de productie en handel van producten die schadelijke stoffen kunnen bevatten. REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie en stelt richtlijnen en regelgeving op die gelden voor alle landen binnen de Europese Unie.

De nieuwe wetgeving richt zich vooral op de allergische/schadelijke reactie ten aanzien van de luchtwegen en de huid, mogelijk veroorzaakt door o.a. poly aromatische koolstoffen(PAKS)/di isocyanaten. Deze stoffen kunnen onder meer in verf en inkt, lak, coatings of lijm zitten. Zo ook in de polyurethaan binders die gebruikt worden voor rubbergranulaat producten zoals tegeltjes of fitnesstegels. Middels een certificaat wil de Europese Unie ervoor zorgen dat producenten en grote verwerkers weten waarmee ze werken en hoe hier veilig mee om te moeten gaan over de lange termijn.

Verwerkers en producten die veel met polyurethaanlijmen werken kunnen wettelijk verplicht worden om een korte training te volgen en het PU-certificaat te behalen. Al vanaf 24 augustus 2023 kan er naar een certificaat gevraagd worden wanneer iemand veel met deze producten werkt. De korte cursus hiervoor kan gelukkig online en vrij snel worden afgenomen en gaat voornamelijk over de algemene aandachtspunten bij het werken met urethaanproducten. De training duurt vaak ongeveer ~30 minuten en moet om de vijf jaar worden opgefrist.

Dit garandeert dat gebruikers hun kennis steeds up-to-date blijft ten aanzien van PU gebruik en beschermt hen tegen mogelijke risico’s in het dagelijkse werk. Een belangrijke opmerking hierbij is dat werkgevers de bewijsplicht hiervoor moeten hebben. Zij moeten kunnen aantonen dat hun de werknemer die herhaaldelijk in contact komen met de materialen met succes aan de cursus hebben deelgenomen.

Over Regupol & Envirosport

Deze wetgeving heeft meer betrekking tot de producent en de grootschalige verwerkers die bijna dagelijks in fysieke aanraking komen met PU producten. Alles van Regupol en het grootste deel van de Envirosport sportvloer producten, onderdeel van het Fiberplast circulair BV assortiment, voldoet aan de vooropgestelde strenge REACH normen ten aanzien van schadelijke PAK’s en raden aan altijd handschoenen te gebruiken bij het verwerken van onze producten. Vraag ons gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Fiberplast circulair rubbergranulaat maatwerk leverancier