Fiberplast houdt de situatie rond gevaarlijk rubbergranulaat infil nauwlettend in de gaten. Wij houden al jaren rekening met mogelijk gevaarlijke niveau’s van PAK’s in onzerubber producten. Ons assortiment biedt ook nog eens een groot scala van alternatieven aan waarvan wij kunnen aantonen dat deze ver onder de (Duitse/Europese/Nederlandse) wettelijke maximale niveau’s zitten. Denk hierbij aan virgin gekookte kurk granulaat tot aan koudgeperste EPDM rubbervloeren. Indien gewenst kunnen wij voor u een onafhankelijk PAK test laten uitvoeren in een gerenommeerde Duitse instantie tegen een zeer schappelijke prijs.

 

Wetenswaardigheden:
 • Den Haag is vanaf 2007 afgestapt van SBR en experimenteerde met meerdere alternatieven. De gemeente is begonnen met TPE, in 2009 en 2010 zijn kurk-kokos-velden aangelegd en vanaf 2012 werkt men met kurk. Vanaf 2016 wordt er alleen nog maar kurk als infill toegepast. Alle 80 velden zijn er nu mee ingestrooid. Bron
 • Recentelijk is in de Amerikaanse staat Connecticut een wet aangenomen dat het gebruik van rubbergranulaat zelfs verbiedt. Bron
 • In Belgisch Limburg heeft men recent in de meeste gemeenten besloten het SBR van de kunstgrasvelden te verwijderen na een onderzoek van Het Belang van Limburg i.s.m. de Universiteit Hasselt en professor J, Tytgat van KU Leuven. Bron

 

Kurk-mythes ontkracht:

Er doen meerdere verhalen over kurk de ronde, waaronder gevaar op schimmelvorming en drijven bij harde regenval. Onderstaand de argumenten die dit ontkrachten.

 1. Gebruik van pesticiden. Er zijn 2 soorten wouden a) FSC-wouden waarbij het kurk in het ‘wild’ groeit en er niets aan wordt gedaan b) wouden, die worden bijgehouden door het onkruid erom heen weg te halen. In beide gevallen worden GEEN CHEMICALIËN gebruikt. De kurkschors, waar Envirocork uit wordt geproduceerd, wordt van de kurkeik gehaald en stabiliseert eerst 6 maanden waardoor het vocht eruit gaat. Vervolgens wordt het gekookt zodat alle contaminaties in micro-organismen worden gedood. Vervolgens worden uit de planken wijnkurken gestanst en van het restmateriaal hiervan maakt men het granulaat waar de kunstgrasveldenvelden mee ingestrooid worden. Er is dus GEEN voor- en nabehandeling. Naast deze vorm van kurk, is er ook virgin cork. Dit is onbehandelde kurkschors, dus ook niet gekookt. Het is enkel van de boom gehaald en tot granulaat vermalen. Recycling kurk is niet geschikt als infill vanwege onbekende contaminaties.

 

 1. Schimmelvorming komt NIET voor als de grootte van het granulaat begint bij 1-2mm diameter. Daaronder (bij 0,5mm) zit automatisch 10% stof. Daardoor kan de kunstgrasmat dichtslibben, waardoor het water niet goed afvoert. Dit zou kunnen leiden tot schimmelvorming. Als de diameter echter groot genoeg is, dan gebeurt dat niet. Belangrijk is ook van welk deel van de kurkeik het granulaat afkomstig is. Kurkhout vergruist namelijk het snelst terwijl de kurkschors dat niet doet, die is door de honingraatstructuur juist extreem slijtvast. Dus als je granulaat van de schors neemt, is er niets aan de hand. Kurk wordt ook in de ruimtevaart gebruikt en komt na een ruimtereis na extreem grote druk en zeer extreme temperatuurverschillen onveranderd terug op aarde.

 

 1. Kurk bestaat uit luchtledige cellen die hun vorm behouden, zodat je veel minder nodig hebt om in te strooien dan bij SBR.

 

 1. Kurk kan vlak na de aanleg bij een hevige regenbui inderdaad gaan drijven. Dit doet zich echter alleen in de eerste 2-3 weken voor. Dit komt doordat er lucht in de onderbouw vrijkomt en dit als het ware de kurk omhoog duwt. Wanneer de drainage goed op gang komt, is het probleem vaak snel verholpen en zakt de kurk in de kunstgrasmat.

 

 1. Er zijn meer dan genoeg voorraden, onze boeren alleen kunnen al 2000 velden vullen! Een kurkeik moet dan wel eerst 25 jaar groeien, maar daarna kunnen ze om de 9 jaar geoogst worden. De eerste kurkschors wordt vaak vermalen en gaat dan naar de industrie (bouw). Na weer 9 jaar gaat de schors wederom naar de industrie. Weer 9 jaar later is de schors homogeen genoeg om er wijnkurken van te maken en dan geeft de kurkeik 15-20 oogsten. Elk jaar worden in Portugal kurkeiken bij geplant en de productie is al sinds de 13e Eeuw beschermd.

 

 1. Kurk draagt bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot in Portugal, levert aldaar veel werkgelegenheid op, is veerkrachtig, vormvast, hitte bestendig, hitte absorberend en geluiddempend. Granulaat voor infill is maar een klein deel van productie. Het meeste gaat naar de onderkant van kurkvloeren, daar valt namelijk het meeste aan te verdienen.

 

 1. Kurk hoeft niet duurder te zijn dan SBR, vooral omdat je er minder van nodig hebt, het kunt hergebruiken, het niet als chemisch afval hoeft af te voeren en de bodem/omgeving later niet hoeft te saneren. Het vormt geen belasting voor het milieu. Afhankelijk van de hoogte van de benodigde kurklaag (afhankelijk van de kunstgrasmat en de hoeveelheid ingestrooid zand), zijn de kosten voor het instrooien met kurk tussen EUR 35.000-70.000,– (dat is dus alleen de infill).

 

 1. De initiële aanschafkosten zijn wellicht enigszins hoger dan die van SBR, echter als je alle kosten gedurende de hele levenscyclus bij elkaar optelt (dus ook die van bijvullen, afvoeren en saneren bodem), zal de investering in kurk onder de streep lager uitkomen dan dat van SBR.
Tip:

Wanneer u kiest voor een kunstgrasmat met een pool van 5 cm is deze geschikt is voor meerdere soorten infill en kan er dientengevolge tot op het allerlaatste moment gewacht worden met de keuze voor het in te strooien materiaal. Op deze manier kunt u de bouwwerkzaamheden volgens origineel plan aanvangen en hoeven de voetbalclubs of scholencomplexen in hun planning geen (substantiële) vertraging op te lopen.

 

Informatie op aanvraag beschikbaar bij Fiberplast:
 • Een mail aan D66 Emmen met een overzicht van de kosten voor het saneren van de bodem en achtergrondinfo over het correct gebruik/verwijderen van SBR. Deze duistere kant van SBR met aanzienlijke ‘verborgen’ kosten (kan oplopen tot 136.000 Euro!).
 • Een presentatie van adviesbureau Sweco met een kostenoverzicht van alternatieven en eventueel tussentijds vervangen toplaag (zonder kunstgrasmat).
 • Een voorbeeld van een vervangingsvoorstel van Gemeente Geldrop-Mierlo
 • Factsheet kurk
 • Schrijven Prof. de Boer (Vrije Universiteit) aan gemeenteraad Leeuwarden n.a.v. vragen over rubbergranulaat
 • Schrijven Prof. van den Berg (Universiteit Utrecht) n.a.v. ECHA-rapport
 • Inspreektekst Amsterdam, die aangeeft welke gezondheidsrisico’s van SBR het RIVM niet heeft onderzocht
 • Briefadvies RIVM 2006 (rubbergranulaat) en Gezondheidsraad 2016 (microplastics, autobandenslijpsel is een belangrijke bron van microplastics)
 • VACO zorgdocumenten (zelfregulering)
 • RIVM-rapporten die aanduiden dat er wel degelijk milieurisico’s verbonden zijn aan het gebruik van SBR rubbergranulaat.

Bron: Kom van dat gras af

kurk granulaat kunstgras