Simowood

Simowood biocomposiet

Simowood is een biobased hybride plaatmateriaal dat uitsluitend gemaakt is van natuurlijke vulstoffen. Het materiaal heeft verschillende voordelen vergeleken met traditionele bouwmaterialen, zo is het zo veelzijdig als hout en zo duurzaam als kunststof. Het is het eerste extrusieplaatmateriaal op de Nederlandse markt dat gemaakt is volgens de unieke Resysta™ receptuur. Fiberplast kan dit innovatieve materiaal leveren als plaatmateriaal en in kliktegels.

  • Leverbaar in plaatmateriaal en als kliktegel
  • Vochtbestendig, lange levensduur
  • Optisch als hout, splintert niet
  • Geringe uitzetting, weerbestendig
  • Ook in brandwerende uitvoering (IMO)
  • 15 jaar garantie!

Simowood kan overal worden toegepast waar een houtafwerking gewenst is. Simowood is met name geschikt voor toepassingen met een hoge vochtbelasting die voor andere materialen problematisch zouden zijn.

Simowood producten

Samenstelling

Simowood is de eerste extrusieplaat gemaakt volgens de unieke Resysta™ receptuur. De platen worden onder andere vervaardigd uit: 60% rijsthulzen, 22% steenzout en 18% minerale olie. Simowood is hierdoor zéér milieu-vriendelijk te noemen en uiterst bestendig tegen zelfs de meest extreme weersinvloeden (zon, regen, sneeuw of zout water).

Productiemethode

Simowood plaatmateriaal wordt zorgvuldig geëxtrudeerd, dit houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal door een matrijs geperst wordt.

Verwerkbaarheid

Simowood is verwerkbaar als hout; boren, zagen en frezen zijn geen enkel probleem. Bovendien kan het materiaal middels thermoforming in de meest geavanceerde vormen worden gebogen zonder dat het thermoplastische karakter toepassingsbeperkingen geeft zoals bij PE of PP etc. Zie onderstaande afbeelding van warm gebogen 6 mm dikke zittingen en rugleuningen toegepast in schoolmeubilair.

Kleuren en kleurechtheid

Het materiaal kan in 14 standaard en 16 speciale kleuren worden geleverd. Om vervuiling te reduceren en de kleuren langer te behouden, kan additioneel een 2 componenten RFS sealer worden aangebracht. Deze sealer is in 4 glansniveau’s verkrijgbaar. Voor ernstige vervuiling is een speciale RSC oppervlaktereiniger en een RSR vlekkenverwijderaar beschikbaar.

Standaard kleuren

Speciale kleuren

Kleurechtheid

Plaatmateriaal

Simowood plaatmateriaal kan in onbewerkte (gladde) of geschuurde (houtstructuur) uitvoering worden geleverd. De afmetingen zijn Lengte 2500 x Breedte 1250 mm. Momenteel is het materiaal leverbaar in diktes van 3, 4, 5, 6 en 8 mm. Hierbij is 3 mm is dé kwaliteit voor vacuumvormen en wordt 6 mm veel gebruikt als gevelbekleding. Sinds kort is het ook leverbaar in diktes van 10 en 12 mm.

Kliktegel

Simowood kliktegels zijn geschikt voor toepassing binnen- en buitenshuis. De tegels worden uitsluitend in een geschuurde (houtstructuur) uitvoering geleverd. De afmetingen zijn Lengte 300 x Breedte 300 x Dikte 19 mm. Het antislip loopvlak is voorzien van robuust 6 mm dik plaatmateriaal.

Kenmerken

Dichtheid DIN EN ISO 1183 1.490 g/cm3
Treksterkte DIN EN ISO 527 26 MPa
Rek DIN EN ISO 527 2 %
Trekmodulus DIN EN ISO 527 3.580 MPa
Buigmodulus DIN EN ISO 178 3.800 MPa
Buigvastheid DIN EN ISO 178 46 MPa
Shore hardheid (D 15s) DIN EN ISO 868 75
Uitzettingscoëfficiënt ISO 11359-2 4,3 x 10-5 K-1
Uittrekwaarde DIN EN 320
3 mm 650 N
4 mm 1.020 N
5 mm 1.250 N
8 mm 2.210 N