Envirocork – kurk infill

  Envirocork kurk infill – gekookt natuurkurk!

  Envirocork is pesticidevrij kurk infill dat voor gebruik is gekookt (niet gerecyclede afkomst!).

  Envirocork natuur kurkgranulaat is een relatief nieuwe oplossing als het aankomt tot instrooi-materiaal voor kunstgras (sport)velden. Envirocork, onderdeel van het Fiberplast assortiment, wordt prijstechnisch scherp aangeboden omdat we rechtstreeks van de kurkboer tot aan de eindgebruiker in Nederland en België leveren.

  De elastische eigenschappen, absolute (weer)bestendigheid gedurende gebruik en het feit dat het een hernieuwbare grondstof betreft, maakt het een uitstekend één-op-één alternatief voor traditionele materialen zoals SBR rubbergranulaat. Envirocork is, afhankelijk de behoefte, in diverse korrelgroottes, gewichtsklassen en elasticiteit niveaus op aanvraag leverbaar. Envirocork infill bezit de voordelen van rubbergranulaat, zoals flexibiliteit, duurzaamheid en instrooihoogtes, maar niet de bijkomende risico’s ten aanzien van milieu en de menselijke gezondheid (PAK’s). Een bijkomend voordeel van Envirocork is de prijs, dis prijstechnisch niet zo veel verschillend met (traditioneel) rubbergranulaat, wel is het aanzienlijk voordeliger ten opzichte van alternatieven zoals TPE, kokos of EPDM rubber korrels.

  Door de natuurlijke oorsprong en profijtelijke structuur van het materiaal warmt het speelveld aanzienlijk minder op vergeleken met andere soorten instrooi korrels. Het speelcomfort wordt daardoor, met name in de zomerperiode, bijzonder verhoogd voor de gebruikers. Natuurlijk kunstgras kurk is relatief goed bestand tegen slijtage, toch zal er – net als bij SBR granulaat – gedurende de levensduur van het sportveld af en toe bij gestrooid moeten worden om een evenwichtige deeltjesgrootteverdeling van het materiaal te hanteren. Hoe veel en hoe frequent dit dient te gebeuren hangt af van de speelintensiteit. Gezien de kurk korrels dezelfde laagdikte hebben als SBR kan het, in de meeste gevallen, direct worden toegepast zonder dat het oude systeem hoeft te veranderen. Op aanvraag kunnen wij een gecertificeerd proefmonster naar u opsturen met daarbij de bijhorende technische databladen en kwaliteitsrapporten (zoals PEFC of KIWA Isa Sports).

  Kurk is een ecologisch verantwoorde keuze omdat het een hernieuwbaar materiaal is & economisch interessant omdat de dichtheid van kurk zeer laag is en relatief weinig weegt.

  Envirocork kurk infill kunstgrasvelden

  “Wij bieden kurk infill granulaat aan voor een zeer betaalbare prijs, dit hebben wij bewust gedaan zodat ook de kleinere voetbalverenigingen de kans krijgen te kiezen voor kurk.”

  Voordelen kurk infill

  Milieu en gezondheid 

  Kurk heeft een extreem laag niveau van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), is vrij van weekmakers en bevat geen chemische verontreinigingen. Door antropogene processen in de kurkboom worden de opgenomen verontreinigende stoffen uit de bodem, water en lucht voor een groot deel afgebroken waardoor deze in veel kleinere hoeveelheden in het eindproduct voorkomen. Dit is aanzienlijk lager vergeleken met kunstmatige materialen zoals bijvoorbeeld rubber of kunststof. Bij blootstelling aan zonlicht warmt kurk het veld veel minder op en is in vergelijking met kunststof- en rubbergranulaat relatief zacht. Bovendien is er geen geurhinder door kurk aanwezig zoals bij SBR rubber vaak het geval is.

  Brandwerendheid 

  Envirocork bezit Brandveiligheidsklasse B2 volgens DIN 4102 en daarom geschikt voor toepassing in de bouw en geluids- en warmte isolatie systemen.

   

  Economisch

  Zeer professionele en vertrouwde landbouwmethodes, eenvoudige verwerkingsmogelijkheden en het zeer lichte gewicht maken kurk een uitstekende en economisch verantwoorde keuze voor andere kunststoffen en/of rubbergranulaten. Kurk zal dan wel qua aanschafprijs wel iets duurder zijn dan traditioneel SBR granulaat, maar is aanzienlijk voordeliger dan TPE of EPDM.

   

  Lage dichtheid 

  Kurk is de natuurlijke grondstof met een zeer lage dichtheid. Dit maakt het een uitstekende keuze voor een veelvoud van toepassingen. Met name als het aankomt tot isolatiematerialen, is dit een belangrijk voordeel, gezien een lage densiteit essentieel is. Ons kurk granulaat bevat vrijwel geen kleine korrels en heeft een soortelijk gewicht van ongeveer 190 kg/kuub. Hieronder vindt u een overzicht.

   

  Datablad kurk
  Test methode Eigenschap Eenheid Waardes
  ISO 2031 Massa kg/m3 190 +/- 10%
  ISO 2190 Vochtigheid % 14% max
  ISO 2030 Korrelgrootte ASTM zeven
  Mesh mm Retentie
  8 2.35 0-5%
  10 2.00 0-15%
  14 1.40 40-80%
  18 1.00 20-40%
  30 0.60 0-5%
  Onder 0-1%

  kurk infill instrooi kunstgras kurk voor in sportvelden kurkgranulaat kurk korrels keurmerken kurk granulaat spelveldenLevensduur kurkgranulaat

  De totale levenscycluskosten hoeven met kurk korrels niet veel duurder te zijn vergeleken met conventioneel SBR rubbergranulaat. In vergelijking (duurzaamheid) met een EPDM, PE en TPE infill blijkt kurk zelfs aanzienlijk voordeliger te zijn. Uit de praktijk is gebleken dat een kunstgrasveld na 15 tot 20 jaar gebruik vervangen of gerenoveerd dient te worden. Ook de zand/kurk vulling wordt hierbij dan verwijderd. Bij een opvulling van zand/kurkkorrels kan het mengsel worden hergebruikt op het nieuwe speelveld of elders worden toegepast als vulstof. Dit bespaard afvalverwerkingskosten en is het begin van een 100% cradle2cradle circulaire economie, terwijl kunstmatige granulaten onvermijdelijk in de afvalverwerking of milieu belanden. Tevens is er jaarlijks veel minder kurk benodigd om het veld aan te vullen t.a.v. andere granulaten.

   

  Hernieuwbare grondstoffen

  Kurk is een hernieuwbare bron die op duurzame wijze wordt geteeld en geoogst. Het bindt CO2 en beschermd de “ongastvrije” bodemsamenstelling van Portugal tegen erosie.

   

  Mechanische slijtage 

  Kurk heeft een hoge weerstand tegen mechanische slijtage en is bestendig tegen diverse zuren en synthetische stoffen.

   

  Elasticiteit

  Een kubieke centimeter kurk bestaat uit 40.000.000 met lucht gevulde en autonome cellen. Deze cellen kunnen vervormen onder belasting en vervormen vervolgens direct of geleidelijk terug naar hun oorspronkelijke staat. Kortom, kurk biedt een uitstekende gelegenheid om de kracht korting voor sportvloeren positief te beïnvloeden.

  Herkomst kunstgras kurk

  Natuurkurk staat bekend om zijn brede toepasbaarheid en aangename natuurlijke eigenschappen. Het wordt gemaakt van de bast van de kurkeik (Quercus suber). Deze groeit onder andere in Portugal, Italië, Frankrijk, Spanje en delen van noord-Afrika. Hiervan is Portugal de grootste producent en exporteur van verwerkte kurk producten wereldwijd, ook Envirocork kurkgranulaat is afkomstig uit Portugal. De kurkbomen zijn tijdens de groei als na de oogst niet behandeld, wel is het voordat het de markt opgebracht wordt eerst in water gekookt tot bijna 100 graden Celsius.

  kurk instrooi korrels sportvelden

  Envirocork; kunstgras infill van de toekomst

  Veel van de eigenschappen, zoals de elasticiteit en de zeer trage biologische afbraak maken kurk infill een uitstekend alternatief voor traditionele korrels. Envirocork scoort hoog in zowel termen van duurzaamheid, winstgevendheid, milieu-toxiciteit en de gezondheidsrisico’s (PAK arm) in relatie tot mens en dier.

   

  Duurzaamheid 

  Kurk wordt duurzaam geteeld, gewonnen en verwerkt. Haar lichte gewicht werkt ook relatief weinig belastend op lange transportafstanden in termen van de totale CO2-footprint.

   

  Economie

  De kurk korrels worden gemaakt van versnipperde resten uit de kurk productie. Naast een afkooksel van de kurkschors is geen verdere behandeling van de grondstof noodzakelijk om de hoge duurzaamheid en kwaliteit van het materiaal te garanderen.

   

  Wetenswaardigheid

  De Portugese economie, en dus de hele staat, is sterk afhankelijk van de productie van kurk. Om die reden is er in de 19e eeuw al wetgeving door de overheid vastgelegd voor het duurzaam beheer van de kurkeik bossen. Bovendien zijn de bedrijven verplicht om het afval dat overblijft bij het verwerken van wijnkurken, te hergebruiken.

   

  Gebruik

  Kurk wordt gebruikt in diverse traditionele (wijnkurken) tot aan high-tech toepassingen vanwege haar unieke eigenschappen. Sinds een jaar of twee wordt het materiaal echter ook meer en meer toegepast in andere toepassingsgebieden zoals (bijv. wand- en vloerbekleding). De restmaterialen die overblijven bij productiemethodes omvatten vaak uit stukken gebroken kurk. Na een korte behandeling zijn deze restanten uitstekend gebleken als kurk instrooi materiaal voor in kunstgras systemen en sportvelden. Een ander voordeel van kurk is dat het actief helpt om het kunstgras af te koelen tijdens warme dagen en belast het het lokale milieu vrijwel niet.

  Envirocork natuur kurk korrels

  Kurkeik is de werelds enige soort van kurkeik die zo’n dikke schors met een eenvormige structuur produceert, dat het uit zichzelf groeit door het afsterven van de bovenste weefsel. De schors van deze boom – in de alledaagse taal “de kurk” – is het necrotische kurk weefsel, dit wordt constant tijdens de levenscyclus van de bomen door de voortdurend groeiende doorsnede van hun stammen en takken gevormd.

  Het weefsel, dat onder een microscoop zichtbaar is, bestaat uit dode microcellen met het uiterlijk van een polyeder van veertien wanden, met intercellulaire ruimten die volledig gevuld zijn met een gasvormige mengsel, dit is bijna identiek aan de lucht in de omgeving van de boom. In 1 cm3 van dit weefsel zitten meer dan 40 miljoen dergelijke cellen. De chemische samenstelling van kurk omvat: suberine (45%), lignine (27%), cellulose en polysachariden (12%), looizuur (6%), was (5%) en diversen (5%).

   

  Lichtheid

  De lucht, die in de microcellen van de kurk ingesloten is, omvat 90% van het volume en ong. 50% van zijn gewicht, wat het soortelijk gewicht tussen 190 en 250 kg/m3 maakt. Het is dus een materiaal, die vijfmaal lichter dan water is, en omdat het geen water opneemt, is het vrijwel onzinkbaar.

   

  Ondoordringbaarheid voor vloeistoffen en gassen

  Dit kenmerk is te danken aan de hoge aanwezigheid van suberine. Het gehalte, in gewichtspercenten, is ongeveer 39-45% van de totale gewicht van kurk. Deze substantie geeft kurk zijn hydrofobe eigenschappen en structuur. Daarnaast zorgt het voor de benodigde stevigheid materiaal en versterkt het de warmte isolatie.

   

  Chemische weerstand

  Kurk is chemisch onverschillig. De structuur ervan is niet alleen ondoordringbaarheid voor vloeistoffen en gassen, maar ook tijdens direct contact is er geen sprake van chemische reacties en wordt het niet vernietigd. Kurk behoudt de neutraliteit van zijn structuur en geur, en absorbeert ook geen andere geuren.

   

  Weerstand tegen biologische corrosie

  Deze corrosie wordt veroorzaakt door vochtigheid en omstandigheden die gunstig zijn voor processen met verband tot verrotting. De verhoogde weerstand tegen biologische corrosie is o.a. komt door aanwezigheid van tannine in zijn samenstelling en het gebrek van degradatiegevoelig eiwitmateriaal. Hierdoor behoudt het ook zijn weerstand tegen zwammen en schimmels. Zo vormt de het geen voedingsbodem voor zwammen en schimmels, en creëert het geen gunstige omstandigheden voor hun nederzettingen.

   

  Thermische eigenschappen

  De thermische geleidbaarheid coëfficiënt van dit materiaal zit tussen de 0,037 en 0,040 W/(mK), daarnaast beschikt het over een zeer hoge warmtecapaciteit. Deze waarde heeft een grote invloed op de hoge thermische inertie van de kurk. In tegenstelling tot andere materialen behoudt het zijn isolerende eigenschappen in een zeer grote temperatuurwaaier. In dit verband, is het beter dan bijv. polystyreen, die onder invloed van hoge temperaturen verdampt. Vanwege de zwakke thermische geleiding blijft kurk aangenaam om aan te raken, laat het geen lucht door en absorbeert het geen lichaamswarmte. Daarnaast helpt dit materiaal mee om de luchttemperatuur en vochtigheid ervan te stabiliseren.

   

  Akoestische en trilling dempende eigenschappen

  Kurk infill kan tussen de 30 en 70% van de geluiden in het frequentiebereik van 400 tot 4000 Hz absorberen. De structuur en flexibiliteit van kurk korrels laten tegelijkertijd lucht- en slaggeluiden dempen en elimineren akoestische brug zones. Dankzij zijn unieke structuur samenstelling absorbeert kurkgranulaat geluid en vibratie golven (de overdracht stopt geen trillingen, maar dempt ze).

  Brandvertraging

  Kurk behoudt zijn brandweerstand in Euroklasse E volgens NEN 13501-1. Dit detail is echter afhankelijk van een aantal factoren. Gewoonlijk zijn vanwege de hoge thermische inertie kurkborden vlambestendig.

   

  Flexibiliteit en samendrukbaarheid

  De celmembranen van kurk zijn zeer flexibel, waardoor het samendrukbaar en elastisch blijft en vrijwel altijd terug keert naar zijn originele vorm. Wanneer het materiaal blootgesteld wordt aan de werking van hoge krachten, wordt het gas in zijn cellen samengeperst en minimaliseert het in volume. Na de beëindiging van de druk keert de kurk in korte tijd terug naar zijn vorige vorm.

   

  Antistatische eigenschappen

  Het kurkoppervlak accumuleert geen elektrische ladingen. Kurk kan niet geëlektrificeerd worden en daarom is er geen sprake van stof trek of absorptie. Kurk oppervlaktes zijn dus gemakkelijk schoon te houden. Voor mensen met allergieën en astma betekent het gebruik van kurk in de door hen gebruikte ruimten een beperking van het contact met allergenen.

   

  Duurzaamheid

  Kurk behoort niet voor niks tot de meest duurzame organische materialen. Het wordt eigenlijk niet ontworpen aan veroudering, ook niet nij het gebruik van impregnatie processen. Sommige milieus (bijv. zeewater) conserveren deze eigenschap zelfs.

   

  Gemak van de verwerking

  Kurk infill kan met eenvoudige gereedschappen ver- en bewerkt worden. Het hecht goed op oneffen oppervlakken omdat het zijn vorm eraan aanpast. Deze hechtingseigenschap zorgt ervoor dat het, indien gewenst, vaak met gemak aan verschillende oppervlakken geplakt kan worden.

   

  De neutraliteit voor gezondheid

  Dit materiaal is niet schadelijk voor de gezondheid. Zo is het niet toxisch bij aanraking met de huid of binnendringing naar het maagdarmkanaal. Het is niet allergie gevoelig en irriteert de ogen, nasale slijmvliezen en luchtwegen niet.

   

  Eerbied voor het milieu.

  Kurk is een materiaal dat afkomstig van zelf-genererende bomen, het gebruik ervan vernietigd het milieu niet. De kurk schors groeit naar ongeveer 9 jaar volledig terug.

   

  De mechanische sterkte

  Kurk producten beschikken over een hoge mechanische sterkte en het vermogen om de mechanische eigenschappen in het temperatuurbereik tussen -80 ° C en 140C over lange periodes te behouden.

   

  PAK gehaltes

  De gehaltes van de 8 als gevaarlijk beoordeelde poly aromatische koolwaterstoffen, waardoor SBR rubber nog recent negatief in het nieuws is verschenen, bedraagt maximaal 0,4 mg per kg per PAK. De totale som van deze 8 PAK’s ligt onder de 1,5. Bij een gehalte van < 5 mg/kg is het materiaal toegestaan voor gebruik en aanraking door kinderen. Ons kunstgras kurk infill voldoet hier dus ruim aan.

  kurk veld2 instrooi