Composiet vlonderpaden

Het is een ware hype de laatste jaren; natuurgebied vlonderpaden. Lange stevige en verhoogde looppaden gemaakt van hout of composiet die door gras, riet, bos en zelfs over kleine waterpartijen lopen. Dit om de natuur zo min mogelijk te verstoren en zoveel mogelijk van alles te kunnen laten zien. De opbouw van vlonderpaden is niet veel anders dan dat van een gewone vlonder of steiger, de grootste factor waarmee extra goed rekening moet worden gehouden is mogelijk verschillende ondergronden; zand, veen, klei tot slootmodder. Het opvangen van hoogte verschillen en ervoor zorgen dat er geen water blijft staan op het dek zodat gladheid wordt voorkomen en de onderhoudsbehoefte laag blijft. Voor de onderconstructie raden wij aan torsiearm hardhout te gebruiken omdat er bij lang gras, waterplassen en bos omgevingen veel wordt gevraagd van zowel de onderconstructie.

houtcomposiet

Wat kan Fiberplast voor u kunnen betekenen bij het realiseren van een vlonderpad?

Nou, wij hebben een aantal oplossingen in ons assortiment die uitermate geschikt zijn voor vlonderpaden. Met name onze robuuste Envirodeck Mega Deck plankprofielen zijn een perfecte keuze voor een vlonderpad om diverse redenen. Zo staan deze houtcomposiet planken bekend om hun hoge bestendigheid tegen vocht en ongedierte, eenvoudige montage en lage onderhoudsbehoefte. Daarnaast zorgt de hoge overspanning van het Mega Deck ervoor dat er veel minder onderslagen benodigd zijn dan alternatieven en door de sponningen in de plank is deze simpel en snel met U-clips te monteren. Geen schroeven in het zicht dus en de holle trapezium kamers zorgen ervoor dat de plank goed te tillen blijft.

Anti-slip

Het is belangrijk dat de planken van de vlonderpaden niet te glad worden en de veiligheid in gevaar brengen. Wij hebben gemerkt dat zeker in schaduwrijke bosomgevingen dit een probleem kan zijn. Op dit vlak heeft Envirodeck een groot voordeel vergeleken met alternatieven. Ons materiaal heeft namelijk een veel hogere dichtheid dan hout en dit zorgt ervoor dat alg zich veel minder snel op het materiaal kan vestigen. Dit zorgt er tevens voor dat alg en vuil meestal weer snel en simpel te verwijderen is. Alle Envirodeck houtcomposiet planken hebben standaard een hoge anti-slip klasse van r11 (r13 is de hoogste klasse) volgens DIN 51130 wat behouden blijft zelf als het oppervlak vochtig is. Het materiaal is veel slijtvaster dan bijvoorbeeld bankirai of bilinga en behoudt zijn slipvastheid dan ook over lange periodes van intensief gebruik.

Onderhoudsarm & kleurvast

Zoals hierboven al genoemd behoeft composiet veel minder onderhoud door zijn hoge dichtheid en is het minder inspannend omdat vuil en alg vrij eenvoudig te verwijderen is. Een ander voordeel is dat ons Envirodeck houtcomposiet door de toevoeging van UV-stabilisators niet verkleurt. Dit betekent dat verven of beitsen niet nodig is en omdat het materiaal door-en-door gekleurd is slijt deze evenmin van het materiaal af. Wij begrijpen dat de natuurlijke vergrijzing van hout ook zijn charme heeft qua uitstraling, om die reden bieden wij onze planken ook in de kleur antracietgrijs aan. Hoewel dit natuurlijk niet hetzelfde is…

Mega Deck

Classic Deck Pro

composiet vlonderpad

Montage

Clip montage bij een vlonderpad heeft veel voordelen, zo bespaart het veel in tijd ten aanzien van de montage en blijven schroeven uit het zicht. De u-clips van het Mega Deck zijn voorzien van een zwarte Dacromat laag waardoor ze amper zichtbaar zijn tussen het dek. De schroeven zijn daarnaast van A4 RVS wat ze beter bestendig maakt tegen vocht en zilt. Bij hout wordt vaak veel tijd besteed aan het voorboren en het vast schroeven van de planken op de onderconstructie, met clips is de algemene materiaal behoefte (schroeven etc.) en benodigde tijd stukken lager en kan het dek veel sneller en voordeliger gerealiseerd worden.

Vocht

Vocht heeft een groot invloed op de algemene onderhoudsbehoefte en levensduur van vlonderpaden. Vocht in combinatie met veel vegetatie zoals bij veel vlonderpaden zorgt daarnaast voor de veelvuldige aanwezigheid van verschillende insecten en micro-organismen. Insecten kunnen door de hoge dichtheid van het materiaal zich niet in het materiaal gaan vestigen. Water op het vlonderdek kan overtijd voor onveilige situaties zorgen i.v.m. gladheid, het is dus aan te raden periodiek het dek grondig te reinigen. Via de groeven in onze Mega Deck planken kan vocht mooi in de lengterichting worden afgevoerd, om dit te bevorderen is het aan te raden een licht afschot (1-1,5%) in het dek aan te brengen. Dit voorkomt dat water te lang op het dek blijft hangen en alg groei begint. Overtijd kan hiermee de totale onderhoudsbehoefte veel naar beneden worden gehaald.

Blote voeten & dieren

Een ander groot voordeel is dat composiet niet splintert of barst en zeer geschikt is om met blote voeten op te lopen. Het materiaal warmt ook niet snel op zoals bij alternatieve volkunststof oplossingen, dus voetgangers of viervoeters kunnen er gerust in de volle zon overheen blijven lopen. Daarnaast heeft ons houtcomposiet een aangenaam anti-slip oppervlak dat ook als het nat is behouden blijft.

Bestaande constructies

Oude vlonderpad toe aan vervanging? Geen probleem! De Mega Deck planken kunnen namelijk een overspanning aan van maximaal 800 mm, dit heeft ze in onze ervaring geschikt gemaakt voor een groot aantal bestaande constructies. Het niet hoeven aanpassen hiervan, mits deze nog in goede staat is, kan veel tijd en geld besparen.

Envirodeck houtcomposiet

Envirodeck is ons eigen houtcomposiet dat wij leveren via Fiberplast biobased BV reeds al op honderden locaties in Nederland en België ligt. Van de waddenhaven op Vlieland tot aan luxe dakterrassen in hartje Amsterdam. Ons composiet staat bekend om zijn hoge brandklasse, kleurvastheid en bijzonder lange levensduur. Het materiaal is volledig recyclebaar en helpt actief mee aan het behalen projectmatige LEED of BREEAM doelstellingen. Vraag ons gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden of bekijk enkele projecten van ons op de website. Wij hebben veel ervaring en kennis in huis en helpen u graag op weg.

envirodeck houtcomposiet planken vlonderpad vlonderpaden